Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Έρχονται τα Χριστούγεννα!


Έρχονται τα Χριστούγεννα και εμείς θα διηγηθούμε το δικό μας παραμύθι...
Το παραμύθι που θα πούμε θα το βρείτε εδώ. Κατεβάστε το στον υπολογιστή σας και αποθηκεύστε το μέσα στον φάκελο της τάξης σας (μην αλλάξετε το όνομα του αρχείου).

Θα παρατηρήσατε ότι το παραμύθι είναι χωρισμένο σε "σκηνές". Στόχος αυτής της άσκησης είναι να οπτικοποιήσουμε κάθε μία από αυτές τις "σκηνές" και μετά να τις προβάλουμε σε μία παρουσίαση.
"Παρουσίαση", στην γλώσσα των υπολογιστών, είναι η διαδοχική προβολή εικόνων ή/και κειμένου. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε και να προβάλουμε μία τέτοια παρουσίαση. Μερικά από αυτά είναι το PowerPoint που ανήκει στην ομάδα προγραμμάτων Office της εταιρίας Microsoft, το Impress που ανήκει στην ομάδα προγραμμάτων OpenOffice και το Presentations που ανήκει στην ομάδα SoftMaker Office. Εμείς στην τάξη θα χρησιμοποιήσουμε το PowerPoint, που είναι ήδη εγκατεστημένο στους υπολογιστές σας.
Η εργασία θα ακολουθήσει τα εξής βήματα:
  1. Ανάγνωση του παραμυθιού δυνατά στην τάξη.
  2. Αναζήτηση στο internet εικόνων, τις οποίες στην συνέχεια θα κάνουμε "κολάζ" για να σχηματίσουμε κάθε μία από τις "σκηνές" του παραμυθιού.
  3. Εισαγωγή των εικόνων που κατεβάσαμε από το internet στην παρουσίαση, με κατάλληλο τρόπο.
  4. Συγχώνευση των "σκηνών" που θα φτιάξει η κάθε ομάδα, σε μία ενιαία παρουσίαση.
  5. Ηχογράφηση της αφήγησης που θα κάνετε εσείς και ενσωμάτωση του ήχου στην παρουσίαση.
Έχω ήδη ξεκινήσει για εσάς την παρουσίαση και έχω φτιάξει την πρώτη "σκηνή" για να την χρησιμοποιήσετε σαν παράδειγμα. Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο από εδώ. Αποθηκεύστε το στον φάκελο της τάξης σας (μην αλλάξετε το όνομα).

-----------------------------------------------------------------------
Το ΣΤ1 τελείωσε το χριστουγεννιάτικο παραμύθι του! Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Μπράβο παιδιά!

Ας κάνουμε την ιστορία μας λίγο πιο ωραία...

Ωραία! Έχετε πλέον ολοκληρώσει και το 2ο μέρος της άσκησης, την πληκτρολόγηση. Το 3ο μέρος της ιστορίας υπάρχει παρακάτω. Αντιγράψτε το από εδώ στο τέλος του αρχείου σας. Δεν χρειάζεται να το πληκτρολογήσετε, απλά επιλέξτε όλο το κείμενο της ιστορίας με το ποντίκι σας, πατήστε το δεξί κουμπί του ποντικιού και επιλέξτε "Αντιγραφή" ("Copy" στα Αγγλικά). Στην συνέχεια, ανοίξτε το αρχείο σας (αυτό που βρίσκεται μέσα στον φάκελο της τάξης σας) και πατήστε με το ποντίκι στο τέλος του κειμένου που ήδη υπάρχει. Τώρα πατήστε πάλι το δεξί κουμπί του ποντικιού και αυτή τη φορά επιλέξτε "Επικόλληση" ("Paste" στα Αγγλικά).
-Θα το πάρετε απόφαση να με υπακούσετε ή όχι; φώναξε ο καθηγητής.
- Ε καλά, είπε ο Φαμπρίς, θα ξεκινήσουμε για τον αγώνα σας, κύριε, αλλά γιατί βιάζεστε;
Ο καθηγητής έκλεισε τα μάτια του, έσφιξε τις γροθιές του κι ύστερα σήκωσε τις τρύπες της μύτης του που κουνιόντουσαν προς τον ουρανό. Όταν ξανακατέβασε το κεφάλι του άρχισε να μιλάει αργά και χαμηλόφωνα.
-Καλά, είπε ξαναρχίσουμε. Έτοιμοι όλοι για το ξεκίνημα.
-Α όχι, φώναξε ο Μαμπέρ, δεν είναι δίκαιο! Εγώ κέρδισα, έφτασα πρώτος στην ομπρέλα! Δεν είναι δίκαιο και θα το πω στον μπαμπά μου! Κι άρχισε τα κλάματα κι έδινε κλοτσιές στην άμμο κι ύστερα είπε πως αν είναι έτσι θα έφευγε κι έφυγε κλαίγοντας και νομίζω πως έκανε πολύ καλά που έφυγε, γιατί ο καθηγητής τον κοίταζε με τον ίδιο τρόπο που ο μπαμπάς κοίταζε το γιαχνί που μας είχανε σερβίρει χτες για βραδινό.
-Παιδιά μου, είπε ο καθηγητής, αγαπητά μου παιδιά, φίλοι μου, ο πρώτος που δεν θα κάνει εκείνο που θα του πω…. θα φάει μια στον πισινό που θα το θυμάται για πολύ καιρό!
-Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα, είπε κάποιος, μόνο ο μπαμπάς μου, η μαμά μου, ο θείος μου κι ο παππούς μου έχουνε το δικαίωμα να μου τις βρέχουνε!
-Ποιος το είπε; ρώτησε ο καθηγητής.
-Αυτός, είπε ο Φαμπρίς δείχνοντας έναν τύπο του ξενοδοχείου «Παραλία», έναν πολύ μικρό τύπο.
-Δεν είναι αλήθεια βρωμοψεύτη, είπε ο μικρός τύπος κι ο Φαμπρίς του πέταξε άμμο στα μούτρα, αλλά ο μικρός τύπος του έδωσε μια καρπαζιά άλλο πράγμα. Νομίζω πως ο μικρός τύπος πρέπει να έχει κάνει πολύ γυμναστική κι ο Φαμπρίς ξαφνιάστηκε τόσο πολύ, που ξέχασε να κλάψει. Τότε αρχίσαμε όλοι να δερνόμαστε, αλλά αυτοί που είναι απ’ το ξενοδοχείο «Θάλασσα» κι αυτοί που είναι απ’ το ξενοδοχείο «Παραλία», είναι προδότες.
Όταν σταματήσαμε να δερνόμαστε, ο καθηγητής που ήτανε καθισμένος πάνω στην άμμο, σηκώθηκε κι είπε:
-Ωραία, στο επόμενο παιχνίδι τώρα. Όλος ο κόσμος μέτωπο προς τη θάλασσα. Με το σύνθημα θα τρέξετε όλοι στο νερό!  Έτοιμοι; Φύγετε!
Αυτό μας άρεσε, ό,τι πιο ωραίο υπάρχει στην παραλία, μαζί με την άμμο, είναι η θάλασσα. Φύγαμε σαν σαΐτες και το νερό ήταν απίθανο και πιτσιλίσαμε ο ένας τον άλλο και παίξαμε πηδώντας μαζί με τα κύματα και ο Κομ φώναξε: «Κοιτάξτε με! Κοιτάξτε με! Κολυμπάω ανάσκελα» κι όταν γυρίσαμε πίσω είδαμε πως ο καθηγητής δεν ήταν πια εκεί.
Και σήμερα είχαμε ένα καινούριο καθηγητή της γυμναστικής.
-Με λένε Ιούλιο Μαρτέν, μας είπε, εσάς;
Δύο τελευταίες πινελιές χρειάζονται στην ιστορία μας για να ολοκληρωθεί.
Το πρώτο είναι ο τίτλος. Η ιστορία μας ονομάζεται "Η γυμναστική". Πρέπει λοιπόν να γράψετε τον τίτλο αυτόν στο πάνω μέρος του κειμένου. Χρησιμοποιήστε μεγάλα γράμματα και έντονα (bold στα Αγγλικά) για να γράψετε τον τίτλο και αφήστε μερικές γραμμές κενές μετά από αυτόν, για να διαχωρίζεται από το κείμενο.
Το δεύτερο είναι η στοίχιση του κειμένου. Επιλέξτε όλο το κείμενο (χωρίς τον τίτλο) και μετά πατήστε το μενού "Μορφή" και μετά το "Παράγραφος". Από εκεί επιλέξτε το "Πλήρης στοίχιση". Κάντε το ίδιο για τον τίτλο μόνο και αυτή τη φορά επιλέξτε "Στοίχιση στο κέντρο".

Η ιστορία μας είναι έτοιμη! Αποθηκεύστε την και μετά θα την εκτυπώσουμε για να την πάρετε στο σπίτι σας να την διαβάσετε. Συγχαρητήρια!

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Διασκεδαστική δραστηριότητα! Emoticons

Εάν τελειώσατε με τις ασκήσεις σας, τώρα μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας κάτι περισσότερο διασκεδαστικό.

Εδώ θα μάθουμε για τα... emoticons :-) . Η λέξη "emoticon" (στα ελληνικά προφέρεται "ιμότικον") είναι μία μίξη των αγγλικών λέξεων "emotion" (συναίσθημα) και "icon" (εικόνα). Ένα emoticon δηλαδή, είναι μία εικόνα που αναπαριστά ένα συναίσθημα. Το περίεργο με αυτές τις εικόνες όμως, είναι ότι είναι "ζωγραφισμένες" αποκλειστικά με γράμματα της αλφαβήτου και σημεία στίξης!
Από την αρχή της εξάπλωσης του διαδικτύου, μέχρι και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας που γίνεται μέσω αυτού, είναι με γραπτό λόγο. Δηλαδή, όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου, κατά κανόνα το κάνουν χρησιμοποιώντας κείμενο και πολύ λιγότερο χρησιμοποιώντας ήχο (πχ φωνή) ή εικόνα (πχ φωτογραφίες). Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων που ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, είναι γραμμένα με απλή, καθημερινή γλώσσα και χωρίς επισημότητα. Σα να λέμε, οι άνθρωποι μιλάμε στο internet όπως μιλάμε στο τηλέφωνο με τους φίλους μας…
Αυτό όμως δημιουργεί κάποια προβλήματα, διότι ο γραπτός λόγος είναι πολύ κατάλληλος άμα θέλουμε να εκφράσουμε δύσκολα νοήματα ή να γράψουμε μεγάλες και πολύπλοκες προτάσεις, αλλά δεν είναι και τόσο κατάλληλος όταν θέλουμε να εκφράσουμε συναισθήματα. Ο τρόπος με τον οποίο λέμε μία πρόταση, η ένταση της φωνής μας, η στάση του σώματος, η έκφραση του προσώπου μας, μπορεί να αλλάζουν εντελώς το νόημα της πρότασης αυτής. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που λέει στους γονείς του «Σήμερα γράψαμε τεστ», με δυνατή φωνή και με χαμόγελο, πιθανότατα θέλει να τους ανακοινώσει ότι τα πήγε πολύ καλά. Αντίθετα, ένας μαθητής που λέει «Σήμερα γράψαμε τεστ», με χαμηλωμένα τα μάτια του και χαμηλόφωνα, μάλλον θέλει να πει πως δεν τα πήγε και πολύ καλά. Πως όμως θα φανεί αυτή η διαφορά όταν ο συνομιλητής μας δεν μπορεί να μας δει ή να μας ακούσει, και το μόνο μέσο επικοινωνίας που έχουμε, είναι το πληκτρολόγιο;
Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι σκεφτότανε ένας άνθρωπος που ζούσε παλιότερα, περισσότερο από έναν αιώνα πριν από εμάς, και ζωγράφιζε αφηρημένος στο τετράδιό του μία χαρούμενη φατσούλα. Κάπως έτσι… . Μετά γύρισε το τετράδιό του στο πλάι και παρατήρησε ότι τα μάτια της φατσούλας μοιάζουν με άνω-κάτω τελεία και το στόμα με την δεξιά παρένθεση. Κάπως έτσι… :) . Έβαλε και μια παύλα στην μέση για να μοιάζει με μύτη, και έτσι «γεννήθηκαν» τα emoticons :-) .

Δραστηριότητα: Προσπαθήστε το και εσείς! Γράψτε στο τετράδιό σας μερικά συναισθήματα, το ένα κάτω απ’ το άλλο. Δίπλα από κάθε συναίσθημα, ζωγραφίστε μία φατσούλα που να το αντιπροσωπεύει. Κάπως έτσι:
Είμαι λυπημένος            
Μετά γυρίστε το τετράδιο αριστερόστροφα, στο πλάι και προσπαθήστε να «ζωγραφίσετε» τις φατσούλες χρησιμοποιώντας μόνο τα σύμβολα και τα γράμματα (ελληνικά και αγγλικά) που υπάρχουν πάνω στο πληκτρολόγιο. Παρακάτω σας γράφω μερικά συναισθήματα για αρχή:
  • Έχω μείνει άφωνος
  • Είμαι αναποφάσιστος
  • Σου στέλνω φιλιά
  • Σου βγάζω την γλώσσα
  • Γελάω δυνατά
  • Είμαι θυμωμένος 

Μπορείτε να μου δείξετε τι καταφέρατε γράφοντας σχόλια σε αυτό το άρθρο.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζουμε! Πληκτρολόγηση κειμένου

Πως μπαίνει αυτό;
Ερωτηματικό: πατάω το πλήκτρο με το αγγλικό γράμμα Q.
Απόστροφος: πατάω το πλήκτρο
που έχει απάνω δύο σημάδια (το " και το ' ) και είναι αριστερά από το πλήκτρο Enter.
Εισαγωγικά
: πατάω ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift και το πλήκτρο που έχει απάνω δύο σημάδια (το " και το ' ) και είναι αριστερά από το πλήκτρο Enter.

Διαλυτικά: πατάω ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift και το πλήκτρο του τόνου, που είναι δεξιά από το Λ και μετά γράφω το γράμμα που θέλω.
Θαυμαστικό:
πατάω ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift και το πλήκτρο με τον αριθμό 1.
Τόνος σε κεφαλαίο γράμμα: με τον ίδιο τρόπο που μπαίνει και στα μικρά. Πατάω το πλήκτρο του τόνου, που είναι δεξιά από το Λ, και μετά γράφω ένα κεφαλαίο γράμμα.

Στην συνέχεια αυτής της άσκησης, θα εξασκηθούμε στην πληκτρολόγηση. Για να το κάνουμε αυτό θα συμπληρώσουμε άλλο ένα απόσπασμα στην ιστορία του Μικρού Νικόλα.
Ανοίξτε και πάλι το αρχείο σας και στο τέλος του κειμένου που ήδη υπάρχει, πληκτρολογείστε αυτό που βλέπετε στην εικόνα. Κάθε παιδί θα πληκτρολογήσει ένα διαφορετικό κομμάτι (τα κομμάτια είναι χρωματισμένα με διαφορετικά χρώματα). Για να είναι πιο εύκολη η δουλειά σας, θα σας μοιραστεί το κείμενο της εικόνας εκτυπωμένο.

Προσοχή! Η εκτύπωση είναι ασπρόμαυρη. Να έχετε το νου σας για να μην πληκτρολογήσετε περισσότερο κείμενο από αυτό που σας αναλογεί.


Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ελέγξτε τα λάθη σας!



Την προηγούμενη φορά, δημιουργήσατε παραγράφους στο κείμενο που κατεβάσατε από το blog, έτσι ώστε να δείχνει ίδιο με αυτό της εικόνας.
Όταν πατάμε "enter" για να φτιάξουμε μία καινούρια παράγραφο, εμείς βλέπουμε μόνο το κείμενο να μεταφέρεται μία γραμμή κάτω, αλλά ο υπολογιστής βάζει σε αυτό το σημείο ένα μικρό σημαδάκι για να σημειώσει την καινούρια παράγραφο. Για να δείτε και εσείς αυτά τα σημάδια, πατήστε το εικονίδιο . Αυτά τα σημάδια που εμφανίζονται στο κείμενό σας και μοιάζουν με ανάποδο Ρ, είναι η αρχή κάθε καινούριας παραγράφου.

Προσέξτε ακριβώς σε ποια σημεία εμφανίζεται το σημάδι. Πιστεύετε ότι είναι σωστό να εμφανίζετε στην μέση μίας πρότασης; Μήπως πρέπει να σβήσετε μερικά από αυτά;