Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Διασκεδαστική δραστηριότητα! Emoticons

Εάν τελειώσατε με τις ασκήσεις σας, τώρα μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας κάτι περισσότερο διασκεδαστικό.

Εδώ θα μάθουμε για τα... emoticons :-) . Η λέξη "emoticon" (στα ελληνικά προφέρεται "ιμότικον") είναι μία μίξη των αγγλικών λέξεων "emotion" (συναίσθημα) και "icon" (εικόνα). Ένα emoticon δηλαδή, είναι μία εικόνα που αναπαριστά ένα συναίσθημα. Το περίεργο με αυτές τις εικόνες όμως, είναι ότι είναι "ζωγραφισμένες" αποκλειστικά με γράμματα της αλφαβήτου και σημεία στίξης!
Από την αρχή της εξάπλωσης του διαδικτύου, μέχρι και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας που γίνεται μέσω αυτού, είναι με γραπτό λόγο. Δηλαδή, όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου, κατά κανόνα το κάνουν χρησιμοποιώντας κείμενο και πολύ λιγότερο χρησιμοποιώντας ήχο (πχ φωνή) ή εικόνα (πχ φωτογραφίες). Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων που ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, είναι γραμμένα με απλή, καθημερινή γλώσσα και χωρίς επισημότητα. Σα να λέμε, οι άνθρωποι μιλάμε στο internet όπως μιλάμε στο τηλέφωνο με τους φίλους μας…
Αυτό όμως δημιουργεί κάποια προβλήματα, διότι ο γραπτός λόγος είναι πολύ κατάλληλος άμα θέλουμε να εκφράσουμε δύσκολα νοήματα ή να γράψουμε μεγάλες και πολύπλοκες προτάσεις, αλλά δεν είναι και τόσο κατάλληλος όταν θέλουμε να εκφράσουμε συναισθήματα. Ο τρόπος με τον οποίο λέμε μία πρόταση, η ένταση της φωνής μας, η στάση του σώματος, η έκφραση του προσώπου μας, μπορεί να αλλάζουν εντελώς το νόημα της πρότασης αυτής. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που λέει στους γονείς του «Σήμερα γράψαμε τεστ», με δυνατή φωνή και με χαμόγελο, πιθανότατα θέλει να τους ανακοινώσει ότι τα πήγε πολύ καλά. Αντίθετα, ένας μαθητής που λέει «Σήμερα γράψαμε τεστ», με χαμηλωμένα τα μάτια του και χαμηλόφωνα, μάλλον θέλει να πει πως δεν τα πήγε και πολύ καλά. Πως όμως θα φανεί αυτή η διαφορά όταν ο συνομιλητής μας δεν μπορεί να μας δει ή να μας ακούσει, και το μόνο μέσο επικοινωνίας που έχουμε, είναι το πληκτρολόγιο;
Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι σκεφτότανε ένας άνθρωπος που ζούσε παλιότερα, περισσότερο από έναν αιώνα πριν από εμάς, και ζωγράφιζε αφηρημένος στο τετράδιό του μία χαρούμενη φατσούλα. Κάπως έτσι… . Μετά γύρισε το τετράδιό του στο πλάι και παρατήρησε ότι τα μάτια της φατσούλας μοιάζουν με άνω-κάτω τελεία και το στόμα με την δεξιά παρένθεση. Κάπως έτσι… :) . Έβαλε και μια παύλα στην μέση για να μοιάζει με μύτη, και έτσι «γεννήθηκαν» τα emoticons :-) .

Δραστηριότητα: Προσπαθήστε το και εσείς! Γράψτε στο τετράδιό σας μερικά συναισθήματα, το ένα κάτω απ’ το άλλο. Δίπλα από κάθε συναίσθημα, ζωγραφίστε μία φατσούλα που να το αντιπροσωπεύει. Κάπως έτσι:
Είμαι λυπημένος            
Μετά γυρίστε το τετράδιο αριστερόστροφα, στο πλάι και προσπαθήστε να «ζωγραφίσετε» τις φατσούλες χρησιμοποιώντας μόνο τα σύμβολα και τα γράμματα (ελληνικά και αγγλικά) που υπάρχουν πάνω στο πληκτρολόγιο. Παρακάτω σας γράφω μερικά συναισθήματα για αρχή:
  • Έχω μείνει άφωνος
  • Είμαι αναποφάσιστος
  • Σου στέλνω φιλιά
  • Σου βγάζω την γλώσσα
  • Γελάω δυνατά
  • Είμαι θυμωμένος 

Μπορείτε να μου δείξετε τι καταφέρατε γράφοντας σχόλια σε αυτό το άρθρο.

8 σχόλια:

  1. Άφωνος :-o
    Λυπάμαι :-(
    Χαρούμενος :-)
    Γλώσσα :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΑΔΑ!! ΣΤ122 Νοεμβρίου 2011 στις 1:52 μ.μ.

    Είμαι χαρούμενος:-)
    Είμαι λυπημένος:-(
    Είμαι άφωνος:-ο
    Σου βγάζω γλώσσα:-@
    Γελάω δυνατά:-()
    Είμαι θυμωμένος:-{

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα προηγούμενα,εννοώ της Β.Β, είναι της ομάδας 1 του ΣΤ1...
    Γελάω δυνατά :-D
    Φοράω γυαλιά 8-)
    Προβληματισμένος {:-|
    Βαριέμαι |:-|
    Κλείνω το μάτι ;-)
    Υποπτεύομαι \:-|

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέω άσχημα λόγια :-#
    Κλείνω το μάτι ?-]
    Κλαίω :q-[]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σου στέλνω φιλιά :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σου βγάζω την γλώσσα :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχω μήνη έκπληκτη! :-Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είμαι πολύ χαρούμενη!!!! :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή